ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ο Πειραιάς ήταν πάντοτε το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας. Είναι ξεχωριστή πόλη και δήμος, αν και από πολλούς θεωρείται μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Ξεκίνησε να είναι το λιμάνι της κλασσικής Αθήνας και των εμπορικών της συναλλαγών, λειτουργούσαν ναυπηγεία και γνώρισε άνθιση εξαιτίας όλης αυτής της κίνησης. Σήμερα εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης των εμπορικών και επιβατικών πλοίων σε όλη την Ελλάδα, ενώ πάρα πολλά κρουαζιερόπλοια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αγκυροβολούν στον Πειραιά.
Τα χρόνια τις αρχαιότητας ο Πειραιάς ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο της Αττικής και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφτείτε. Στην Καστέλα μπορείτε να δείτε τη «Σπηλιά του Παρασκευά» ή «Σιράγιο», που ήταν κατά πάσα πιθανότητα το ιερό του ήρωα Σιράγα της Αρετούσας. Επισκεφτείτε επίσης, την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Τριάδας και τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης. Στην περιοχή Γούβα του Βάβουλα υπάρχουν ευρήματα της κεντρικής πύλης των αρχαίων τειχών του Πειραιά. Στο λιμάνι της Ζέας και στον όρμο του Κάνθαρου υπάρχουν νεονίσκοι, αρχαία υπόστεγα που βρέθηκαν μετά από ανασκαφές στο Πασαλιμάνι. Στο υπόγειο του κτιρίου στην οδό Υψηλάντη, φυλάσσεται ένα τμήμα από τη διάσημη σκευοθήκη του αρχαίου Έλληνα αρχιτέκτονα Φίλωνα.
Μια βόλτα στα περίχωρα του Πειραιά θα σας αποκαλύψει πολλά σημαντικά αξιοθέατα. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία θα βρείτε το ανοιχτό Βεάκειο Θέατρο, όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται πολλά πολιτιστικά γεγονότα. Επίσης, στο Μικρολίμανο και στην Ακτή Δηλαβέρη μπορείτε να θαυμάσετε το εντυπωσιακό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και να συμμετέχετε σε διαφορές αθλητικές δραστηριότητες ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες. Η περιοχή στο Στάδιο Καραϊσκάκη έχει επηρεαστεί από την αθλητική ιστορία του Πειραιά και την ομάδα του Ολυμπιακού. Τέλος, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, που θεωρείται το διαμάντι της πόλης με την θαυμάσια νεοκλασική αρχιτεκτονική του.
Τελευταίος, αλλά ίσως πολύ σημαντικός είναι ένας περίπατος κατά μήκος του γιαλού μέχρι να φτάσετε στη χερσόνησο του Πειραιά. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αφού θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις μικρές αμμουδιές, τους γραφικούς όρμους και την υπέροχη τοποθεσία.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Το αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο δίπλα στο ελληνιστικό θέατρο της Ζέας. Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο, από τα μινωικά και μυκηναϊκά χρόνια έως και τη ρωμαϊκή περίοδο, με έμφαση στην κλασσική περίοδο του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.. Οι εκθέσεις είναι οργανωμένες με χρονολογική περίοδο έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την εξέλιξη της κοινωνίας του Πειραιά κατά το πέρασμα των αιώνων, αλλά και την εξάρτηση και ανάπτυξή του τα χρόνια που η Αθήνα μεγαλουργούσε. Εκτός από εκθέματα που αποκαλύφθηκαν από ανασκαφές στον Πειραιά, τη Βάρκιζα και το Μοσχάτο, υπάρχουν εκθέματα από το μινωικό ιερό των Κυθήρων, το μυκηναϊκό ιερό των Μεθάνων και εκθέματα από ιδιωτικές συλλογές, τη συλλογή Μελετοπούλου-Νομίδου και τη συλλογή Γερουλάνου. Είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας και έχει είσοδο, 3 ευρώ κανονικό και 2 ευρώ μειωμένο (Ιανουάριος 2014).
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας
Το Ναυτικό μουσείο βρίσκεται στη μαρίνα της Ζέας στη Φρεατίδα. Άνοιξε το 1955, αν και ως ιδέα είχε πρωτοδιατυπωθεί το 1867, και μεταφέρθηκε στο κτίριο που βρίσκεται σήμερα το 1971. Σκοπός του μουσείου είναι η συγκέντρωση, συντήρηση, φύλαξη και έκθεση αντικειμένων που έχουν να κάνουν με την ελληνική ναυσιπλοΐα, την ανάπτυξή της και των επιτευγμάτων της. Τα εκθέματα παρουσιάζουν την εξέλιξη από την προϊστορία, στην αρχαιότητα, στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο ως το τέλος του 18ου αιώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις μέρες μας. Υπάρχει εκτενής αναφορά στη μετάβαση από τα ιστιοφόρα πλοία στα ατμόπλοια, το εμπορικό ναυτικό και επίσης διαθέτει μεγάλη συλλογή χαρτών, ελληνικών αλλά και ξένων, από το 16ο έως και το 19ο αιώνα. Είναι ανοιχτό Τρίτη-Σάββατο, είσοδος 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ (Ιανουάριος 2014).
Μικρολίμανο
Το Μικρολίμανο, ή ακτή Κουμουνδούρου, ή Φανάρι, πρόκειται για μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές του Πειραιά και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Καστέλλας. Τα πολλά εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα έχουν οδηγήσει την αύξηση της ζωής της περιοχής, κάνοντάς τη το σημείο που καταλήγουν οι περισσότεροι επισκέπτες του Πειραιά για φαγητό, καφέ και ποτό. Οι πολλές ονομασίες της περιοχής οφείλονται στην ονομασία της περιοχής ανάλογα με την ιστορική περίοδο. Φανάρι ονομαζόταν κατά τους βυζαντινούς χρόνους, πιθανόν εξαιτίας παρουσίας φάρου στην είσοδό του. Τουρκολίμανο ονομαζόταν κατά την Επανάσταση του 1821 ενώ λιμένας Κουμουνδούρου ονομαζόταν κατά τους νεότερους χρόνους, εξαιτίας της έπαυλης Κουμουνδούρου, στη θέση της οποίας, μετά την κατεδάφισή της, χτίστηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας.
Καστέλλα
Η Καστέλλα είναι μία συνοικία του Πειραιά που καλύπτει από τον ομώνυμο λόφο έως το Μικρολίμανο και παλιότερα ήταν γεμάτη πολυτελείς, νεοκλασσικές επαύλεις, ορισμένες από τις οποίες σώζονται ως τις μέρες μας. Υπήρξε πάντοτε σημαντικό σημείο της περιοχής. Στην αρχαιότητα, στο λόφο της Καστέλλας συγκεντρώθηκαν Αθηναίοι και υπό τις εντολές του στρατηγού Θρασύβουλου κατέλαβαν οχυρώματα του τυράννου Ιππία και κατάφεραν να εκδιώξουν τους τριάκοντα τυράννους από την Αθήνα και να την ελευθερώσουν. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει δεξαμενή νερού για την ύδρευση της πόλης και στη δυτική πλευρά ο ναός του Προφήτη Ηλία και το Βεάκειο δημοτικό θέατρο, χτισμένο το 1969 υπό δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση, με χωρητικότητα 2.000 θεατών και σε μορφή αρχαιοελληνικού θεάτρου.
Σηράγγιο (Σπηλιά του Παρασκευά)
Το Σηράγγιο ή Σήραγγα είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Καστέλλας, σε μία απότομη και βραχώδη ακτή πάνω από τη θάλασσα, στη σημερινή θέση “Βοτσαλάκια”. Θεωρείται ότι κατασκευάστηκε από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, τους προϊστορικούς Μινύες, ιωνικής καταγωγής. Στο εσωτερικό της σπηλιάς έχουν βρεθεί ένας βωμός στο θεό Απόλλωνα και δύο αρχαίοι τάφοι, ενώ στους τοίχους της σπηλιάς υπάρχουν ψηφιδωτά, ενώ στις δύο πλευρές της εισόδου υπάρχουν δύο ψηφιδωτά όπου το ένα αναπαριστά τη Σκύλλα και το άλλο αρχαίο νεανία σε τέθριππο άρμα. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο η χρήση της σπηλιάς άλλαξε και μάλλον χρησιμοποιούνταν ως λουτρά. Στη σύγχρονη εποχή η σπηλιά έγινε γνωστή ως “σπηλιά του Παρασκευά”, λόγω του ονόματος της κοσμικής ταβέρνας που λειτουργούσε εκεί, περίπου την εποχή του 1920, οι ιδιοκτήτες της οποίας είχαν καλύψει τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες με κρασοβάρελα. Το 1960 λειτουργούσε κέντρο διασκέδασης όπου έπαιξαν τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής της εποχής, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Μαίρη Λίντα και ο Τόνης Μαρούδας. Σήμερα ο χώρος δεν είναι διαμορφωμένος κατάλληλα, με σιδερένια κιγκλιδώματα να εμποδίζουν την είσοδο, αλλά δεν παύει να είναι ένα σημαντικό και ιστορικό σημείο του Πειραιά.
πηγή: taxidologio.gr